Tahliye Taahhüdü Nedir? Şartları Nelerdir?

Tahliye Taahhüdü Nedir? Şartları Nelerdir?

6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 352. maddesinde düzenlenen tahliye taahhüdüne göre kiracı; kiralananı belli bir tarihte, ihtara gerek kalmaksızın tahliye etmeyi üstlenmektedir. Tahliye taahhüdünün önemi, belirlenen sürenin gelmesi halinde, başka hiçbir işleme gerek kalmaksızın kiracının çıkartılabilmesidir. Tahliye taahhüdü kanunda belirli şekil şartlarına tabi kılınmıştır.

Tahliye Taahhüdü Geçerlilik Şartları Nelerdir?

1- Tahliye taahhüdü yazılı şekilde verilmelidir. Yazılı olarak verilmeyen tahliye taahhüdü geçersizdir. Kiraya veren sözlü taahhüde dayanarak kiracıyı evden çıkartamaz. Tarafların kendi aralarında imzaladığı basit bir taahhüt geçerli olsa da bazen yeterli gelmemektedir. Şöyle ki, kiracı belirlenen sürede evden çıkmadığı, kiraya veren ise buna karşılık icra ya da dava yoluna gittiği takdirde kiracı adi yazılı taahhüde itiraz edebilir. Böyle bir taahhüdün verilmediğini, taahhüt tarihinin kiraya veren tarafından anlaşmaya aykırı doldurulduğunu ya da taahhüdü özgür irade ile vermediği gibi iddialar öne sürebilir. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için noter kanalıyla onaylanan ya da bizzat noter tarafından düzenlenen tahliye taahhütleri amacına daha fazla hizmet etmektedir.

2- Tahliye taahhüdü kiracı tarafından bizzat ya da yetkili kıldığı bir vekil aracılığıyla imzalanmalıdır. Kiracı ile aynı evde oturan eşi, anne babası, çocuklarının verdiği tahliye taahhüdü geçersizdir. Birden fazla kiracının olduğu durumlarda da taahhüt hepsi tarafından imzalanmalıdır. Çünkü sözleşmenin sona erdiği durumlarda tüm kiracılar sonuçtan etkilenecek ve tahliye edilecektir.

3- Taşınmazın tahliye edileceği tarih açıkça belirtilmeli ya da anlaşılır olmalıdır. Kanun metninde ‘belli bir tarihte boşaltma’ ibaresi geçmektedir. Dolayısıyla tahliye tarihi açıkça gün/ay/yıl şeklinde belirtilmelidir.

4- Tahliye taahhüdü kiralananın tesliminden sonra verilmelidir. Buradaki amaç kiracının iradesinin korunmasıdır. Uygulamada tahliye taahhüdü, kira sözleşmesi ile aynı anda imzalanmakta, ancak tarih olarak daha ileri bir tarih yazılmaktadır. Bu durum kanuna aykırı olup, kiracının bu durumu ispatlaması halinde tahliye taahhüdü geçerliliğini yitirir. Ancak Yargıtay ‘yenilenen kira sözleşmesi ile aynı tarihte verilen tahliye taahhüdünün geçerli olacağını kabul etmektedir’ (6.H.D. 2015/5363 E., 2016/1143 K.)

5- Serbest irade ile verilmelidir. Tahliye taahhüdünün kiraya vereni koruduğu düşünülse de getirdiği şartlar itibariyle kiracı da dolaylı olarak korunmaktadır. Kiralananın teslim edilmesinden sonra tahliye taahhüdünün verilebilmesi şartı ile serbest iradeye vurgu yapılmaktadır. Kiracının zor durumundan kaynaklanan tahliye taahhütleri, kiracı tarafından ispatlandığı takdirde geçerli değildir.

“Kiralanan taşınmazın icra yolu ile tahliyesi” başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Tahliye Taahhüdü İcra ve Dava Başvuru Süresi

 Kiracı taahhüt ettiği tarihte kiralananı boşaltmıyorsa, kiraya veren 1 ay içerisinde dava açabileceği gibi sulh hukuk mahkemesinde dava da açabilir. 1 ayın dolduğu tarihten itibaren tahliye taahhüdüne dayalı olarak icraya başvurulamaz ve dava açılamaz. Diğer kira sözleşmesini sona erdiren sebepler saklıdır.

Gayrimenkul ve kira hukuku alanında Gaziantep ve çevre illerde avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.

Aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz:

Tahliye Taahhüdünde Eşin Rızası Gerekir mi?

Kiranın Ödenmemesi Nedeniyle Tahliye

Tahliye Taahhüdünde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Miras Kalan Gayrimenkulün Kiraya Verilmesi

Hakkımızda

Av. Dilber Çiftçi, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini başarıyla tamamlamış, daha sonra Gaziantep Barosu tarafından Avukatlık ruhsatına hak kazanmıştır. Gaziantep Barosu’na kayıtlı olarak avukatlık ve danışmanlık hizmetlerini sürdürmektedir.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

AVUKATA SOR

)
    yazıyor...

    Bize soru ve mesaj göndermek için aşağıdaki formu doldurunuz.

     

    Soru Gönder İptal Et