Boşanma Davasından Feragat

Boşanma Davasından Feragat

Boşanma davası, hukuki anlamda geçerlilik arz eden bir evlilik ilişkisinin aile mahkemesi tarafından sona erdirilmesidir. Boşanma davası çekişmeli ve anlaşmalı olmak üzere iki şekilde görülür. Çekişmeli boşanma davası açıldıktan sonra taraflar boşanmamak konusunda uzlaşıya vardıkları takdirde davacı taraf boşanma davasından feragat edebilir.

Feragat Nedir?

Bir kimse, DAVACI İSE, açmış olduğu davayı kendi arzusuyla sona erdirebilir. Feragat, ancak derdest bir davada söz konusu olur. Derdest dava, davanın başlamış olduğu tarihten, hükmün açıklandığı tarihe kadar olan süreçte bulunan dava demektir.

Yalnızca özel hukukta var olan bu olanak, özel hukuk davalarının nasıl görüleceğini ve buna ilişkin şekil şartlarını vs. düzenleyen Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 307. Maddesinde  düzenlenmiştir. Buna göre, “feragat, davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir.”

Boşanma Davalarında Af Ve Affetmiş Sayılma başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Boşanma Davasından Feragat Etmenin Sonuçları Nelerdir?

“Feragat” adını verdiğimiz bu olanak, tek taraflı bir irade açıklamasının ürünüdür. Hukuki bir terimle ifade edecek olursak, aynı zamanda “yenilik doğuran bir hak” olarak karşımıza çıkar. Yenilik doğuran haklar ise, bir defalık bir kullanıma mahsustur. Yani, feragat beyanında bulunan taraf, bu beyanından vazgeçemez.

Feragat, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 307. Maddesinde düzenlenmiş olup, sadece davacı için bu yetki öngörülmüştür. Üstelik bu talebi davalının kabul etmesi şartı da aranmamıştır. Hakim tarafından yapılabilecek tek şey, feragat açıklamasının gerçek ve sağlıklı bir irade beyanına dayanıp dayanmadığını araştırmak; gerçek olmayan bir irade beyanının tespitinin yapılması halinde ise, irade beyanının sakatlığı ile ilgili olan hükümlere başvurmaktır.

Feragat açıklaması yapıldığında, DAVA TÜM SONUÇLARI İLE birlikte düşer. Yani, davacının talep ettiği hiçbir şey yaşama geçmez, sanki dava hiç açılmamış gibi bir sonuç ortaya çıkar.

Boşanma davasından feragat durumunda aynı sebebe dayanarak yeni bir boşanma davası açılamaz. Boşanma davası açmış olan davacı eş, bu davadan feragat ettiğini açıklarsa, dava açma sebebi yenilenmeden aynı sebebe dayanarak boşanma davası açamaz. Örneğin, Türk Medeni Kanunu’nun 161. maddesinde düzenlenen “zina” sebebiyle bir boşanma davası açmış olup, daha sonra bu davadan feragat etmiş olan eş; diğer eş yeni bir zina yapmadan zina sebebine dayanarak dava açamaz. Ancak, başka sebeplerden, mesele “evlilik birliğinin sarsılması” sebebinden dava açması mümkündür.

Boşanma davaları ve aile hukuku ile ilgili davalar için, Gaziantep ve çevresinde avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.

Aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz:

Yurtdışındaki Boşanmanın Türkiye’de Tanınması (Tanıma Tenfiz)

Anlaşmalı Boşanmadan Vazgeçme ve İstinaf

Anlaşmalı Boşanma Nasıl Olur?

Hakkımızda

Av. Dilber Çiftçi, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini başarıyla tamamlamış, daha sonra Gaziantep Barosu tarafından Avukatlık ruhsatına hak kazanmıştır. Gaziantep Barosu’na kayıtlı olarak avukatlık ve danışmanlık hizmetlerini sürdürmektedir.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

AVUKATA SOR

)
    yazıyor...

    Bize soru ve mesaj göndermek için aşağıdaki formu doldurunuz.

     

    Soru Gönder İptal Et