Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
Boşanma aşamasına gelen eşlerin en çok merak ettiği konuların başında boşanma davası ne kadar sürer sorusu gelmektedir. Boşanma davasının ne kadar süreceğine cevap verebilmek için davanın çekişmeli boşanma davası mı, yoksa anlaşmalı boşanma davası mı olduğuna bakmak gerekir. Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer? Anlaşmalı boşanma davası çekişmeli boşanmaya kıyasla çok kısa sürede sonuçlanır. Anlaşmalı boşanma davasında önemli olan boşanma protokolü ve dava dilekçesinin usule uygun olarak doldurulmasıdır. Protokolde yapılacak hata, ileride öngörülemeyen sorunlar yaratabilir. Bu sebeple anlaşmalı boşanma davalarında mutlaka boşanma avukatı ile çalışılmasını tavsiye ediyoruz. Anlaşmalı boşanma davasında tek celsede boşanmak mümkündür. Duruşma tarihi mahkemelerin genel yoğunluğuna göre …
Boşanma Davasını İlk Kim Açmalıdır?
Boşanma davasını ilk kim açar? Erkek boşanma davası açarsa ne olur? Kadın boşanma davası açarsa ne olur? Boşanma davasını ilk açan kazanır mı? Boşanma davasını kim açarsa avantajlı olur? Bu ve bunun gibi sorular boşanma davasını açmak isteyen tarafın aklına gelen soruların başında gelir. Halk arasında boşanma davasını ilk açan tarafın daha avantajlı olacağı algısı yerleşmiştir. Ya da tam tersi boşanma davasını ilk açan tarafın haksız çıkacağı düşüncesi de oldukça yaygındır, hatta bu sebeple taraflar boşanma davası açmasını diğer taraftan beklemekte bu esnada hak kayıpları dahi yaşayabilmektedir. Ancak esasında boşanma davasını ilk kimin açtığının hiçbir önemi bulunmamaktadır. Burada tek önemli …
Çalışan Kadın Nafaka Alabilir mi?
Çalışan Kadın Nafaka Alabilir mi? Boşanma davalarında nafaka tedbir nafakası, yoksulluk nafakası ve iştirak nafakası olarak ayrılır. İştirak nafakası, müşterek çocuk için ödenen nafaka iken, tedbir nafakası davanın devamı sırasında ödenen nafaka, yoksulluk nafakası ise; dava sonucunda yoksulluğa düşme ihtimali olan eş için ödenen nafakadır. Nafaka çeşitleri hakkında ayrıntılı bilgi için yazımızı okuyabilirsiniz. Nafaka genel olarak uygulamada kadın tarafından talep edilir ve kadın lehine hükme bağlanır. Ancak bu uygulamadaki genel durum olmakla beraber erkek lehine de nafakaya hükmedilmesi mümkündür. Bu konuda Çalışmayan Erkek Nafaka Alabilir mi? başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz. Çalışan Kadın Nafaka Alabilir mi? Kadın lehine nafaka bağlanması için …
Boşanma Davalarında Af Ve Affetmiş Sayılma
Türk Medeni Kanun 166/1 maddesine göre, boşanma davası açılabilmesi için, ‘evlilik birliğinin ortak hayatı sürdürmeleri eşlerden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olması’ gerekir. Boşanma davasının kabul edilebilmesi için, davacının kusursuz olması ya da davalıya nazaran daha az kusurlu olması gerekir. Anlaşmalı boşanmada ise kusurun bir önemi olmayıp eşlerin anlaşması yeterlidir. Anlaşmalı boşanma daha önceki yazımızda ele alınmıştır. …
Nafakanın Ödenmemesi Sebebiyle Hapis Cezası
Boşanma davası devam ederken ya da dava sona erdikten sonra mahkeme, müşterek çocuk lehine veya taraflardan birisi lehine nafaka ödenmesine karar verebilir. Nafaka davası ve çeşitleri ayrıntılı olarak daha önceki yazımızda incelenmiştir. Bu yazıda sadece nafakanın ödenmemesi sebebiyle şikayet konusu ele alınacaktır. Aile Mahkemesinin nafakaya ilişkin karar vermesi nafaka almak için şart olsa da nafakayı alabilmek için yeterli değildir. Kişi, karşı tarafa nafaka ödemesi yapmadığı ya da eksik ödeme yaptığı takdirde nafaka alacaklısı olan eş nafaka yükümlüsü aleyhine İcra Müdürlüğünde icra takibi başlatmalıdır. Boşanma davası devam ederken mahkemenin bağladığı nafaka tedbir nafakası olup, ilamsız icra takibi yapılarak tahsil edilebilir. Bu …
Nafaka Davası Nedir? Nafaka Davası Çeşitleri Nelerdir?
Yardım nafakası, boşanma davası devam ederken, eşin diğer eşe yapmış olduğu yardımdır. Bu nafakanın özelliği sadece boşanma davası devam ederken bağlanmış olmasıdır. Yani dava karara bağlandığı takdirde bu nafaka sona ermektedir. …
Boşanma Davası Nedir? Nasıl Açılır?
Boşanma davası; Medeni Kanun’a göre; eşlerden birinin yerleşim yeri ya da boşanma davasının açılmasından önce son altı aydır beraber oturdukları yer Aile Mahkemesi’ne verilecek bir dilekçe ile açılır. Aile Mahkemesinin bulunmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemesi, Aile Mahkemesi sıfatıyla boşanma davasına bakacaktır. …
Yurtdışındaki Boşanmanın Türkiye’de Tanınması (Tanıma Tenfiz)
Yabancı mahkeme tarafından verilen Boşanma kararı ya da aile hukukuna ilişkin diğer kararların Türkiye’de bir hükmü bulunmamaktadır. Yani yurt dışında boşanmış olsanız bile Türkiye’de hala evli olarak görünürsünüz. …