Nafakanın Ödenmemesi Sebebiyle Hapis Cezası

Nafakanın Ödenmemesi Sebebiyle Hapis Cezası

Boşanma davası devam ederken ya da dava sona erdikten sonra mahkeme, müşterek çocuk lehine veya taraflardan birisi lehine nafaka ödenmesine karar verebilir. Nafaka davası ve çeşitleri ayrıntılı olarak daha önceki yazımızda incelenmiştir. Bu yazıda sadece nafakanın ödenmemesi sebebiyle şikayet  konusu ele alınacaktır.

Aile Mahkemesinin nafakaya ilişkin karar vermesi nafaka almak için şart olsa da nafakayı alabilmek için yeterli değildir. Kişi, karşı tarafa nafaka ödemesi yapmadığı ya da eksik ödeme yaptığı takdirde nafaka alacaklısı olan eş nafaka yükümlüsü aleyhine İcra Müdürlüğünde icra takibi başlatmalıdır. Boşanma davası devam ederken mahkemenin bağladığı nafaka tedbir nafakası olup, ilamsız icra takibi yapılarak tahsil edilebilir. Bu durumda icra müdürlüğü borçluya ödeme emri gönderecektir. Eğer dava sona ermiş ve karar kesinleşmiş ise nafaka alacaklısı, yine icra müdürlüğüne başvuru yaparak ilamlı icra takibi yapmalıdır. Bu durumda ise icra müdürlüğü borçluya icra emri gönderecektir. Nafaka yükümlüsü icra müdürlüğünün hesabına nafaka borcunu yatırabileceği gibi, nafaka alacaklısının hesabına da açıklama yaparak yatırabilir. Nafaka borçlusu ödeme emri veya icra emrine rağmen ödeme yapmıyorsa, icra takibinin kesinleşmesinin akabinde nafaka alacaklısı, İcra Ceza Mahkemesine şikayet başvurusu yapmalıdır.

Nafaka ödenmemesi dolayısıyla yapılması gereken işlem İcra İflas Kanunu’nda ele alınmıştır. İİK md 344’e göre; “Nafakaya ilişkin kararların gereğini  yerine getirmeyen borçlunun, alacaklının şikayeti üzerine, üç aya kadar tazyik hapsine karar verilir” denilmektedir.

  • İcra Ceza Mahkemesi’ne şikayet için hangi şartlar gerekir?

*Öncelikle kesinleşmiş bir icra takibi olması gerekmektedir.

*İcra emrinin borçluya tebliğinden itibaren en az 1 ay süre ile beklenmelidir. Şayet bu süre beklenmediği takdirde şikayet talepleri mahkemeler tarafından sürenin dolmadığından bahisle reddedilmektedir.

*Burada şikayet süresi 3 ay olup, bu süre hak düşürücü süredir. Dolayısıyla karşı taraf itiraz etmese dahi hakim tarafından re’sen dikkate alınmaktadır.

Nafaka borçlusu, şikayet edilen aylardan önce açmış bulunduğu nafakanın kaldırılması veya azaltılması hakkında dava açmış ise bunu mahkemeye bildirmelidir, böyle bir durumda tazyik hapsi bu davanın sonuna bırakılır.

İcra Ceza Mahkemesi şikayeti kabul ettiği takdirde, nafaka yükümlüsü hakkında  3 aya kadar tazyik hapsine karar verir. Nafaka borçlusu şikayet edilen aylar için ödeme yaptığı takdirde derhal tahliye edilir. Ödeme yapmayarak hapis cezasını tamamlaması durumunda, nafaka borcu hala devam etmektedir, silinmesi söz konusu değildir.

Burada verilen hapis cezası tazyik hapsi niteliğinde olup, mahkumiyet değildir, dolayısıyla adli sicile işlemez. Verilen ceza disiplin cezası niteliğindedir.

Büromuz Boşanma Davaları hakkında Gaziantep ve çevre illerde avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermektedir. Nafaka davaları hakkında detaylı bilgi için tarafımızla iletişime geçiniz.

Aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz:

Nafaka Ödenmezse Ne Olur?

Çalışan Kadın Nafaka Alabilir mi?

Boşanma Davalarında Adli Yardım

Hakkımızda

Av. Dilber Çiftçi, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini başarıyla tamamlamış, daha sonra Gaziantep Barosu tarafından Avukatlık ruhsatına hak kazanmıştır. Gaziantep Barosu’na kayıtlı olarak avukatlık ve danışmanlık hizmetlerini sürdürmektedir.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

AVUKATA SOR

)
    yazıyor...

    Bize soru ve mesaj göndermek için aşağıdaki formu doldurunuz.

     

    Soru Gönder İptal Et