Yurtdışında Yaşayan Vatandaşlar Nasıl Boşanabilir?
Yurtdışında yaşayan eşler nasıl boşanabileceğini merak etmekte, burada hangi hukukun uygulanacağını, davanın nerede açılması gerektiğini, duruşmaya katılım zorunluluğun olup olmadığını, boşanma sürecinde bir fark olup olmadığı sorularına cevap aramaktadır. Bu yazımızda kısaca yurtdışında yaşayan eşten nasıl boşanılabileceği, yurtdışında yaşayan eşlerin nasıl boşanabileceği sorularına değinilecektir. Yurtdışındaki Boşanmanın Türkiye’de Tanınması (Tanıma Tenfiz) isimli yazımızı da okuyabilirsiniz. Eşimle Yurtdışında Yaşıyoruz, Gaziantep’te Boşanabilir miyiz? Eşlerin her ikisinin de boşanmak istemesi, Türk hukukuna göre anlaşmalı boşanmanın daha kolay olması sebebiyle ya da boşanma davasının Türkiye’de bulunan malvarlıklarını da kapsamasının istenilmesi halinde eşler Türkiye’de, yerleşim yerlerinin ya da mutad meskenlerinin olduğu yer mahkemesinde dava açmalıdır. Eşlerin …
Tek Celsede Boşanma Nasıl Olur 2024
Boşanma hem eşler hem de çocuklar için yıpratıcı bir süreçtir. Bu sebeple boşanmak isteyen çiftlerin önceliği her zaman tek celsede boşanmak, en hızlı boşanma neticesi almaktır. Eşlerin tek celsede boşanabilmesi anlaşmalı olarak boşanmasına bağlıdır. Tek celsede boşanmanın bazı şartları vardır. Tek Celsede Boşanma Şartları Nelerdir? Evlilik en az 1 yıl sürmüş olmalıdır, resmi nikah tarihi ile boşanma davasının açıldığı tarih arasında en az 1 yıl olmalıdır. Uygulamada bazen bu süre gözden kaçırılarak anlaşmalı boşanma davası açılmakta, daha sonra dava devam ederken 1 yıllık sürenin dolması beklenmekte ise de bu tamamen hatalı, zaman kaybı yaşatan bir durumdur. Burada mahkeme evlilik ve …
Nafaka Dolar (USD) Olarak Belirlenebilir mi?
Ülkemizde yaşanan enflasyon sebebiyle, boşanma davalarında nafakanın Dolar (USD), Euro, sterlin veya pound gibi döviz aracılığıyla belirlenmesi gittikçe artmıştır. Özellikle yabancı ülkede yaşayan ve oranın para birimini kullanan eşler, nafakanın TL olarak belirlenmesi sebebiyle mağduriyetler yaşadığı için son zamanlarda anlaşmalı boşanma davalarında nafaka döviz olarak belirlenmeye başlanmıştır. Taraflar nafakanın dolar olarak belirlenmesini mahkemeden anlaşmalı boşanma protokolü ile talep edebilir. Yabancı para birimi ile nafaka bağlanabilirse de bunun ancak anlaşmalı boşanma davalarında olduğu gözden kaçırılmamalıdır. Çekişmeli boşanma davalarında mahkeme nafaka ancak TL üzerinden hükmedebilir. Dolar Olarak Belirlenen Nafakanın İptali İstenebilir mi? Yargıtay bir kararında yıllar önce yıllık 100.000 ABD doları ile …
Boşanma Davasını Kazanmak için Neler Yapmalıyım?
Boşanma aşamasına gelen birçok çift boşanma davasında kendisini neler beklediğini bilmemekte, dilekçeler, deliller ve süreç konusunda yeterli bilgiye sahip olmayıp, sürecin televizyon ekranlarında görüldüğü gibi ilerlediğini düşünmekte, mahkemenin süreci takip edeceğini düşünmektedir. Oysa boşanma sürecini daha genel ifade ile hukuk davalarını mahkeme değil, taraflar takip etmelidir. Hukuk davalarında mahkemeler kendiliğinden araştırma yapmamakta, taraflar davanın takibini yapmakta ve mahkemeyi yönlendirmektedir. Süreç hakkında avukata danışmaktan evvel bilgi sahibi olmak isteyen eşler, boşanma davasını kazanmak için neler yapması gerektiğini internet üzerinden araştırmaktadır. Bu yazıda da kısaca boşanma davasında en önemli detaylar bahsedilecek olsa da mutlaka sürecin takibi uzman boşanma avukatı ile takip edilmelidir. …
Gaziantep’te Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Boşanma davaları anlaşma boşanma ve çekişmeli boşanma olarak ayrılır. Gaziantep’te boşanma davası mahkemeye verilecek bir dava dilekçesi, nüfus cüzdan fotokopisi ve dosya masraflarının yatırılması ile açılır. Özellikle çekişmeli boşanma davalarının mutlaka boşanma avukatı ile takibi neredeyse zorunludur. Gaziantep’te Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır? Gaziantep’te anlaşmalı boşanma davası anlaşmalı boşanma dava dilekçesi ve her iki tarafın imzasının yer aldığı anlaşmalı boşanma protokolünün Gaziantep nöbetçi aile mahkemesine verilmesi ile açılır. Bu esnada dosya açılış masrafları da dosyasına yatırılır. Mahkeme kalemi ile görüşülerek duruşma günü alınır ve ardından her iki taraf bizzat duruşmaya katılır. Dosya duruşma ardından hemen kapanmamakta Aile mahkemesi 30 gün …
Mal Paylaşımı Davası Boşanma Davasıyla Birlikte Açılabilir mi?
01.01.2002 tarihinden sonra eşlerden birinin üzerine kayıtlı taşınır ve taşınmazlar edinilmiş mal kapsamında olup, diğer eşin yarı oranda talep hakkı bulunmaktadır. Özellikle avukat desteği alınmadan açılan bazı boşanma davalarında, dava içerisinde mal paylaşımının da talep edildiği görülmektedir. Ancak mal rejimi davası boşanmanın ferisi niteliğinde olmadığı için ayrı bir dava açılmalıdır. Evlilik içerisinde edinilmiş mallar; Eşlerden birinin evlilik içerisinde edindiği malvarlığı kural olarak edinilmiş mal kapsamındadır. Söz konusu malın kişisel mal olduğunu iddia eden ya da önemli ölçüde katkı sağlayan eş, bu durumu ispat etmelidir. Kanunda edinilmiş mallara örnek olarak; “bir eşin çalışmasının karşılığı olan edinimler, Sosyal güvenlik veya sosyal yardım …
Boşanma Davası Devam Ederken Alınan Mallar Kime Aittir?
2002 yılından itibaren Türk hukuk sisteminde yasal mal rejimi Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi olarak belirlenmiştir. Edinilmiş mallara katılma rejiminde, evlilik birliği içerisinde edinilen mallar hangi eşin üzerine kayıtlı olursa olsun, her iki eş o mal üzerinde yarı yarıya hak sahibidir. Yasal mal rejimi evlilik ile başlayıp boşanma ile sona erer. Burada boşanma davası açıldıktan sonra alınan mallar, boşanma davası devam ederken satılan mallar, boşanma davası devam ederken edinilen malların kime ait olduğu sorusu akla gelmektedir. Boşanma davası ile yasal mal rejimi de sona ermektedir. Burada boşanma davasının kesinleşmesi ya da karar verilmiş olması değil, boşanma davasının açıldığı tarih önemlidir. Dolayısıyla …
Boşanma Davalarında Geçici Velayet
Türk Medeni Kanunu’na göre; boşanma davası açıldıktan sonra, mahkeme çocuğun menfaati için gerekli önlemleri alır. Boşanma davalarında geçici velayetin anneye ya da babaya bırakılması da bu önlemlerden birisidir. Boşanma davasında geçici velayet talep eden eşe verilir. Her iki eşin de geçici velayeti talep etmesi halinde hakim, çocuğun menfaati için uygun gördüğü ebeveyne geçici velayetin verilmesine karar verecektir. Boşanma Davasında Geçici Velayet Kime Verilir? Geçici velayet, çocuğun boşanma sürecinde mağdur olmaması için, mevcut hayatını devam ettirebilmesi için, anneye ya da babaya verilir. Hakim geçici velayete karar verirken, çocuğun halihazırda kimin yanında kaldığına, okuluna, sosyal yaşantısına, ebeveyn tarafından uygulanan şiddet iddiasının olup …
Yurtdışında Yaşayan Eşin Boşanma Davasına Gelmesi Zorunlu mu?
Yurtdışında Yaşayan Eşin Boşanma Davasına Gelmesi Zorunlu mu? Boşanma davaları anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma olarak ayrılmaktadır. Anlaşmalı boşanma eşlerin en az 1 yıllık evli olmaları ve boşanmanın sonuçları üzerinden mutabık kalmaları halinde açılır. Çekişmeli boşanma davası ise eşlerden birinin boşanmak istememesi ya da boşanmak isteyip de velayet, nafaka ve tazminat gibi boşanmanın ferilerinde anlaşamaması halinde açılır. Boşanma davalarında eşlerin merak ettiği konulardan birisi de boşanma duruşmasına yurtdışında yaşayan eşin katılmasının zorunlu olup olmadığıdır. Yurtdışında ikamet eden, bu sebeple boşanma duruşmasına gelemeyecek olan eşin boşanmanın kısa sürede sonuçlanması için uzman boşanma avukatı tutması kaçınılmazdır. Anlaşmalı Boşanma Duruşmasına Katılmak Zorunlu mu? …
Çekişmeli Boşanma Anlaşmalı Boşanmaya Döner mi?
Çekişmeli boşanma davaları, tanıklara, tarafların delillerine, davanın seyrine göre değişkenlik göstermekle beraber 1-2 yılı bulabilmektedir. Bazen deprem ve pandemi gibi olağanüstü durumlar da sürecin uzamasına sebebiyet verebilir. Çekişmeli boşanma davalarının uzun sürmesi, taraflar arasında yaşanan gerginliğin soğumasına sebep verir, bu da artık birbirinden beklentisi kalmayan, çekişmeli boşanma sürecinde manevi olarak yıpranan tarafların, davalarını anlaşmalı boşanma olarak değiştirmeleri sonucunu doğurabilir. Çekişmeli boşanma davaları anlaşmalı boşanmaya dönebilir, ancak bunun için şartlar bulunmaktadır. Çekişmeli Boşanma Anlaşmalı Boşanmaya Nasıl Çevrilir? Çekişmeli boşanma davası ister bir ay, isterse bir yıl sürsün anlaşmalı boşanmaya çevrilebilir. Ancak bunun için anlaşmalı boşanma şartlarının gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma …