İşe İade Davasını Kazandım, Ne Yapmalıyım?
İşe iade davası 4857 Sayılı İş Kanunu’nda işçiye tanınan bir hak olarak tanımlanmıştır. İş Kanunu 20. Maddesine göre; “İş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren 1 ay içinde işe iade talebiyle, İş Mahkemeleri Kanunu hükümleri uyarınca arabulucuya başvurmak zorundadır”. İşe iade davası açabilmek için işçinin haksız olarak işten çıkarılması gerekmekte ise de aşağıda belirtilen şartların varlığı da aranmaktadır. İşe iade hakkında detaylı bilgi için İşe İade Davası ve İş Güvencesi Tazminatı başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz. İşe İade Davası Şartları Nelerdir? -İşyerinde 30 veya daha fazla işçi …
Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır 2024
Kıdem tazminatı, işçinin işyerinde çalışmasına ve karşılık işverenin kendisine ödemesi gereken tazminattır. İşveren belirli şartların gerçekleşmesi halinde işçinin kıdem tazminatını ödemek zorundadır. Kıdem tazminatının şartları için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz. Asgari ücrete yapılan zam ile birlikte 2024 yılında kıdem tazminatlarında da artış yaşanmıştır. Birçok kişi “kıdem tazminatı nasıl hesaplanır 2024, kıdem tazminatı hesaplaması nasıl yapılır” gibi aramalarla bu sorunun cevabını merak etmektedir. Bu yazımızda 2024 yılı kıdem tazminatına değinilecektir. Ocak 2024 Kıdem Tazminatı Ne Kadar Oldu? Hükümet her yıl Ocak ve Temmuz ayından itibaren geçerli olmak üzere asgari ücrete yılda 2 defa zam yapmaktadır. En son yapılan zam ile birlikte 1 …
İşçi İşe Devam Ederken Başka Bir Şirkete Ortak Olabilir mi?
İş Kanunu’na göre özel sektörde çalışan bir işçinin, farklı bir şirkete ortak olması yasak değildir. İşçi hem 4A’ya tabi olarak çalışıp, hem de şirket ortağı olabilir. Bu durumun tek istisnası davacı ve davalı arasında imzalanan iş sözleşmesidir. İş sözleşmesinde davacının farklı bir şirkette ortak olarak çalışmasının yasak olduğu belirtilmişse, işçinin iş akdi işveren tarafından haklı sebeple feshedilebilecektir. Bu konu işçinin farklı bir şirkette çalışan ya da şirket ortağı olarak çalışıp çalışamayacağı ve Yargıtay kararları özelinde incelenmelidir. Sigortalı Çalışan Biri Şirket Ortağı Olabilir mi? İşçi iş sözleşmesinde farklı bir şirket ortaklığı yapmayacağını taahhüt etmişse bu taahhüt ile bağlıdır. İş sözleşmelerinde genel …
Özel Okullarda ve Dershanelerde Çalışan Öğretmenler Kıdem Tazminatı Alabilir mi?
Özel okul, dershane gibi özel eğitim kurumlarında çalışan öğretmenler işin niteliği gereği belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışmaktadır. Bu durum kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve diğer işçilik alacakları konusunda belirsiz süreli iş sözleşmelerine kıyasla bazı farklılıklar yaratmaktadır. Özel okul öğretmenlerinin özlük hakları, 5580 sayılı Özel Öğretim Kanununun ‘Özlük Hakları ve Sorumluluklar’ başlıklı 9. Maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; özel okul öğretmenlerinin iş sözleşmeleri en az 1 yıl olarak düzenlenmelidir. Maddenin devamında bu sürenin tek istinası olarak, “mazeretleri nedeniyle kurumdan ayrılan öğretmen ve öğreticilerin yerine alınacak olanlar ile devredilen kurumların yönetici, öğretmen ve öğreticileri ile bir yıldan daha az bir süre için …
İşçinin Sürekli Gece Vardiyasında Çalıştırılması
İşin niteliği gereği, sürekli ve kesintisiz çalışmanın gerektiği işyerlerinde, vardiyalı çalışma söz konusu olur. İşçinin gece vardiyasında çalışması kural olarak mümkün olup, bazı istisnai hallerde ise yasaktır. Bu yazımızda önce gece çalışmasından bahsedilecek, ardından işçiye sürekli gece çalışması yaptırılmasının işçi açısından sonuçlarına değinilecektir. Gece Çalışması Nedir? Gece çalışması, vardiyalı çalışmanın yapıldığı işyerlerinde, işçinin gece saatleri içerisinde çalışması anlamına gelir. İş Kanunu’na göre, çalışma hayatında “gece” en geç saat 20.00’de başlayarak en erken saat 06.00’ya kadar geçen dönemdir. Çalışma süresinin yarısından çoğu gece dönemine rastlayan bir postanın çalışması, gece çalışması sayılır. Gece çalışması sadece vardiya sistemine göre çalışan işyerlerinde yapılabilir, vardiya …
İşçiye Elden Ödeme Yapılması Halinde Haklı Fesih
İşveren işçinin hak kazandığı ücret, fazla mesai ve diğer hak ve alacaklarını banka kanalıyla ödemek zorundadır. Ancak uygulamada çoğu işveren, asgari ücret tutarını banka ile, kalan maaşı ise elden ödemektedir. Ya da işveren maaşın tamamını banka ile ödese de fazla mesai alacaklarını elden ödemektedir. Her iki durumda da işçinin prim ödemeleri eksik yatmakta, işçiye emekli aylığı bağlandığında hak ettiğine kıyasla daha az emekli aylığı bağlanmaktadır. Bu durum işçi açısından hak kaybı demektir. İşçiye elden ödeme yapılması halinde, işçinin iş sözleşmesini haklı sebeple fesih hakkı vardır. İşçiye yapılan ödemelerin elden yapılması, işveren açısından da maddi kayba sebebiyet verebilir. Şöyle ki, işveren …
İşten Çıkış Kodu Nasıl Değiştirilir?
Sigortalı olarak çalışan işçinin, iş sözleşmesinin feshedilmesi ile birlikte işveren, işten ayrılış bildirgesi düzenlemek zorundadır. İşçinin iş sözleşmesinin ne sebeple sona erdiği, işten çıkış bildirgesine eklenir. İşten çıkış kodu da denilen bu kodlar, işçinin hangi sebeple işyerinden ayrıldığını göstermektedir. İşten çıkış kodu oldukça önemli olup, çalışma hayatında, kişinin her zaman karşısına çıkacak ve belki çalışma hayatını dahi etkileyebilecektir. İşten çıkış kodları, işçinin İşkur’a başvurusu ve işsizlik maaşı talebi ile daha da önem kazanmaktadır. Çünkü İşkur bazı işten çıkış kodları bulunan işçilerin işsizlik maaşı talebini reddetmekte, maaş bağlamamaktadır. İşten Çıkış Kodu Nasıl Düzeltilir? İşten çıkış bildirgesi, işçinin işten ayrılmasından itibaren, …
İşe İade Davalarında Arabuluculuk
İş sözleşmesi işveren tarafından feshedilen işçi, feshin geçerli bir nedene dayanmadığını düşünüyorsa, yani haksız olarak işten çıkarıldığı iddiasında ise belirli şartların varlığı halinde işe iade davası açabilir. İşe iade davası 4857 Sayılı Kanun 20. Maddesinde düzenlenmiştir. 01/01/2018 tarihinden itibaren işçilik alacakları ve işe iade davalarında arabulucuya başvuru zorunlu hale gelmiştir. İşe iade davası farklı bir yazımızda ayrıntılı olarak incelenmişti, bu yazıda işe iade davalarında arabuluculuk sürecine değinilecektir. İşe İade Davalarında Arabulucuya Başvuru Zorunluluğu Arabuluculuk süreci esasen iradi olmakla birlikte bazı davalar açısından dava açmadan önce arabulucuya başvuru zorunluluğu vardır. İşe iade de arabulucuya başvurunun zorunlu olduğu davalardan biridir. “İş sözleşmesi …
İşten Çıkarma Yasağı, Ücretsiz İzin Ve Kısa Çalışma Ödeneği Uzatıldı mı?
İşten çıkarma yasağı kalktı mı? Pandemi sebebiyle tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çalışma hayatına yönelik önlem ve tedbirler alınmıştır. Bunların başında ise iş yaşantısını oldukça etkileyen işten çıkarma yasağı, ücretsiz izin ve kısa çalışma ödeneği gelmektedir. İşten Çıkarma Yasağı Uzatıldı mı? İşten çıkarma yasağı uzun bir süredir devam etmekte olup en son 17 Mayıs 2021 tarihinde uzatılarak 30 Haziran 2021 tarihine kadar devam etmesine karar verilmişti. Ancak yeni bir uzatma kararı olmadığı için, 1 Temmuz 2021 itibariyle işten çıkarma yasağı da sona erdi. İşten çıkarma yasağı, 4857 Sayılı İş Kanunu’na eklenen geçici 10. Madde ile getirilmişti. Ancak çoğu işveren …